Ieper van 24 t/m 28 Juli.

De reis naar Ieper is in alle opzichten geslaagd, alleen het weer heeft niet echt meegewerkt op donderdag was het niet om te harden 40 graden.

Het Hotel was eenvoudig maar heel proper en het ontbijt heel goed.

De reden dat we daar zijn gaan fietsen was naar aanleiding van de eerste wereldoorlog  die daar vreselijk huisgehouden heeft er is geen dorp in de buurt van Ieper en omstreken waar buiten hun eigen kerkhof wel een en soms twee

Militaire begraafplaatsen zijn variërend van  100 tot 500 graven.

 

Het Fietsen:

Donderdag na de aankomst stond de vredes route (bezienswaardigheden van de eerste wereldoorlog rond de Stad Ieper) van 45 km op het programma, maar alleen Wiel en Ben hebben de route gereden ,de rest is na 10 km. omgedraaid, niet te doen.

Om acht uur wordt er bij  de Menen  poort  iedere avond de last Post geblazen (vanaf 1928 ) zeer indrukwekkend.

De Menenpoort is een gedachtenis poort aan de ingang  van Ieper waarin duizenden namen staan gebeiteld van vermisten en gevallenen van de eerste wereldoorlog.

 

Vrijdag een rit van 110 km naar de zee, badplaats De Panne het weer was aangenaam , een mooie route gedeeltelijk langs het kanaal Ieper ijzer en het Lo kanaal.

In de Panne was het goed vertoeven en hebben er ook ruim de tijd voor genomen.

Terug door het Vlaamse land Jaques Brelle zong het al “Mijn vlakke land mijn Vlaanderen land, en vlak  is het daar op een versnelling doe je de hele route.

 

Zaterdag naar de Kemmelberg 45 km.

Ten zuiden van Ieper ligt het Heuvelland een streek die je enigszins met Zuid Limburg kunt vergelijken, we hebben de Knooppuntenroute van de Kemmelberg gereden maar de Kemmelberg zelf is daar niet in opgenomen , wel hebben we de Monteberg opgereden. Bij aankomst in Ieper begon het te regenen, anders hadden we nog een tweede route de Ieperboog 36 km.  gaan fietsen maar helaas.

 

Zondag morgen naar het Oorlogsmuseum   “In  Flanders Field” geweest heel indrukwekkend en waar we ook ruim de tijd voor hebben genomen, rond vijf uur waren we weer in Margraten.

Deelnemers Pierre, Wiel, Ben, Herman, Harrie, Hai, Michel.

 

Groeten Michel