Jubileum meerdaagse in Koblenz

In het kader van het veertigjarig jubileum van TC Vliegend Wiel is van vrijdag 5 augustus tot en met dinsdag 9 augustus 2016 een speciale ‘Fiets-vijfdaagse’ naar Koblenz georganiseerd voor de “iets oudere” leden waarvoor de Alpentour wat hoog gegrepen was.
Aan deze uitermate mooie trip werd in totaal door 11 leden van TC Vliegend Wiel deelgenomen. Bestaande uit 2 B-ploegleden ,2 D-ploegleden en 7 C-ploegleden.

Deelnemers
B-Ploeg: Jo Defauwes.
D-Ploeg: Ben Dreessen, Jan Hanssen en Math Janssen
C-Ploeg: Piet Frissen, Michel Huls, Wiel Kubben, Pierre Spronck, Harrie Vroonen, Jo Willems en Herman Zwakenberg.

Bekijk hier alle foto's van deze meerdaagse

 

Vrijdag 5 augustus 2016: Vertrek naar Koblenz.

8.30 uur, Amerikaplein. Inladen fietsen en tassen.
Hier een tegenvaller. Funs kwam aangeven dat hij niet mee ging vanwege knieklachten. Enkele weken ervoor was hij hard op een knie gevallen. Jammer.
Iets voor 9 uur vertrokken we.
Rond 11 uur aankomst bij hotel Hamm in centrum Koblenz.
Uiteraard veel te vroeg voor de kamers, dus maar eerst omgeving hotel verkennen en koffie drinken vlak bij het Bahnhofplein.
Bij terugkomst in het hotel waren toen 4 kamers beschikbaar.

Alle spullen bij elkaar op deze kamers gezet en omkleden dus voor een gezamenlijk middagritje. Om 12:30 uur stond iedereen (behalve Jan) klaar voor het hotel om te vertrekken.

Herman had vooraf aan deze dagen al wat routes aangemaakt op Strava en deze op een Garmin van de club gezet. Met deze GPS gegevens werden we de stad uitgeloodst richting de Moezel. Langs de oostzijde deze rivier naar het zuiden gevolgd. Een erg drukke weg met niet overal een mooie fietsstrook ernaast, maar wel aan een kant steile hellingen met massa’s wijndruiven.

 

Bij het dorpje Alken na 23 km, links omhoog. De eerste en meteen ook de laatste echte beklimming met ongeveer de eerste 5 km erg pittig, en daarna een uitloop tot een totale lengte van 7 kilometer.
Het was toen nog erg warm en de percentages werden dus goed gevoeld in de benen. 758 hoogtemeters die dag zeggen genoeg, dus meerdere stukken boven de 10%. Halverwege lag een mooi kasteeltje, waar we jammer genoeg niet vlak langs kwamen. Eenmaal boven een prachtig uitzicht over het Moezel-dal.

Daarna weer drukke wegen met soms een paar druppeltjes en uiteindelijk de afdaling terug naar Koblenz. Op een gegeven moment dachten we op een autoweg te zitten, zo druk was het.

Totale afstand 50 km
https://www.strava.com/activities/665846968

 

In hotel Hamm was er geen mogelijkheid voor een diner. Daarom was er om 19 uur eten geregeld bij restaurant “Split”, een kleine 500m vanaf het hotel.  Zalm waarbij we als eerste indruk kregen dat het wel erg lekker maar ook te weinig zou zijn. Achteraf waren we toch blij dat we hierdoor ook niet teveel gegeten hadden en daardoor was er nog ruimte voor andere dingen.

Avond wandeling na het eten was gepland naar Deutsches Eck, maar bleek onderweg veel te ver te zijn. Kroeg was veel interessanter. Direct naast ons hotel lag café Frankenschänke waar we na het fietsen al even de dorst gelest hadden, een café á la Weustenraad. Dit café hebben we meteen als strategisch lokaal gekozen om de avond af te sluiten, hetgeen we ook de andere avonden trouw hebben volgehouden. Vriendelijke mensen, met de zus (Beatriche) van de kastelein als een soort sociaal werkster die de boel een beetje amuseerde, en al heel snel bevriend met ons was.

In deze kroeg Frankenschänke werd het steeds gezelliger, en de muziek, Deutsche Slager, steeds harder. En er werd door ons en ook door Gabi, de kasteleinsvrouw, erg goed meegezongen. Vooral Pierre en Jan waren goed in het raden van de naam van de (toch wel gedateerde) liedjes met zangers.
De potten bier van 0,4 l (euro 2,80) werden rijkelijk rondgedeeld. De Duitsers aan het buffet keken meerdere malen wel eens bedenkelijk naar onze kant. Het werd denk ik meteen ook de gezelligste avond, die tot rond 13.30 uur duurde.Zaterdag 6 augustus 2016

8.30 uur.  Het zonnetje begon al te schijnen met een mooie blauwe lucht. Het beloofde dus een prachtige dag te worden. Eerst een uitgebreid en goed ontbijt in het hotel zelf. Daarna omkleden en fietsen.

Jan en Jo D kozen er vandaag voor om samen een behoorlijke rit te maken langs de Rijn tot aan Bingen.  Het was voor hen ff zoeken om de stad uit te komen want de rest had de beschikking over de Garmin met de routeaanduidingen. Het eerste stuk van de route waren de weggetjes niet zo best. Maar eenmaal buiten de stad werd het fietspad (Radweg lang de Rijn) steeds beter.


Jan en Jo kwamen na 65 km in Bingen en zagen aan de overkant Rudesheim liggen. Ze vonden een mooie eetgelegenheid, terrasje direct langs het water van de Rijn. Ze bestelden een burger van het huis en dat hebben ze geweten. Ze kregen een dubbel burger die ze maar met zeer veel moeite op kregen en waardoor ze t/m de avond bijna geen honger meer hadden.

https://www.strava.com/activities/666671817  Jo en Jan deel 1
https://www.strava.com/activities/666579155  Jo en Jan deel 2

De C-ploeg met Ben en Math hadden ook gepland langs de Rijn te fietsen. Om 10:30 uur werd vertrokken en hun tempo lag een stuk aangenamer. Genoten werd er van het weer en de uitzichten langs de Rijn. Prachtige kastelen op de oostelijke oevers waren er halverwege de hellingen te zien.

Na 35 km in Sankt Goar, bij hotel “Am Markt” werd er rond de middag voor de eerste keer gestopt voor een kopje koffie, iets te eten en nog iets anders. In een heerlijk zonnetje werd er ruimschoots gepauzeerd.

 

Daarna werd er toch nog doorgefietst tot aan “de Lorelei”, die we toch even wilden zien en het was nog maar een kort stukje volgens de GPS. Een stevige rots van 132m hoog in een scherpe bocht van de Rijn, waardoor er een stevige stroming is in de rivier.
De vele schepen die hierdoor zijn vergaan, vormen voer voor veel legendes en verhalen. De Rijn is er hier op zijn smalst (slechts 113 meter), en ook op zijn diepst (25 meter).

Op de terugweg werd er weer een pauze ingelast in Boppard en net toen de grote groep iets besteld had op een terrasje troffen beide groepen elkaar. Dus samen gepauzeerd en de inwendige mens versterkt. De bediening liet helaas nogal wat te wensen over.
Daarna zijn beide groepen weer apart terug gereden naar het hotel. Uiteindelijk hadden Jan en Jo 130km gefietst en de andere groep had 75km gefietst.

https://www.strava.com/activities/666872583  C en D ploeg

Om 19 uur weer heerlijk eten bij restaurant “Split”.
Een mooi restaurant met goed verzorgd eten.
Niet teveel en niet te weinig. Precies genoeg.

 

’s Avonds uiteraard weer naar ons cafeetje op de hoek naast het hotel. Na de nodige drankjes ging de een na de ander terug naar het hotel. Best wel vermoeiend na een hele dag fietsen.

Dan ineens rond 23:00 uur een beetje paniek. Een vervelend voorval. Pierre was gestruikeld in het hotel in het trappenhuis door een niet verlicht opstapje. Een snijwonde boven zijn ogen als gevolg van het met zijn hoofd op een traptrede terechtkomen. Dit moest gehecht worden in het ziekenhuis.

Enkelen zaten nog in het café en hulp werd daar ingeroepen, (de balie in het hotel was niet bemand) om een taxi te bellen. Meteen kwam er spontane hulp van de zus van de kasteleinsvrouw en zij bood aan om met Pierre naar het ziekenhuis te lopen om de wond te laten hechten. Het ziekenhuis was op loopafstand en Jo Willems en Jan gingen ook mee. In het café werd op de terugkomst gewacht , maar omdat het lang duurde is iedereen op een gegeven moment toch maar gaan slapen.

 

Zondag 7 augustus 2016

Ontbijten en bepalen wat we gaan doen. Pierre had een flinke bloeduitstorting boven de ogen met wat hechtingen, en hem was geadviseerd niet te gaan fietsen. Hij kon sowieso geen helm verdragen.

Afgesproken werd dan ook door de C-ploeg en Math om een korte zondagmorgen route te fietsen naar de “Deutsche Eck”, en van daaruit een stuk langs de Moezel richting Cochem. ´s Middags zouden we dan gaan wandelen met Pierre. Harrie had denkelijk ook niet veel zin om te fietsen, want 300m na vertrek vroeg hij al wanneer er gestopt werd voor koffie.

Jan, Jo D en Ben wilden wel helemaal naar Cochem fietsen. Een afstand van 102 km. Het eerste stuk langs de Moezel aan de oostkant, wat vrijdag al gefietst was, bleek toen veel te gevaarlijk. Beide groepen hebben dan ook gezocht naar een andere route en zijn de Moezel overgestoken om op de westelijke oever te fietsen. Dit was nog een heel gedoe om aan de overkant te komen, want erg veel bruggen zijn er niet over de rivieren. Strava bleek hier een zeer goede uitkomst, om de weg door Koblenz te vinden.

 

https://www.strava.com/activities/667934257  Route van Jan, Jo D en Ben.
https://www.strava.com/activities/667524185  Route van de rest

Aan de “overkant” was er een goed fietspad met daarlangs een spoorlijn. Jammer dat er vaak maar aan een kant van de weg het fietspad was, met vaak veel tegenliggers. Na een stuk gefietst te hebben zagen we dat aan de andere kant van de spoorlijn ook fietsers waren. Toen het mogelijk was door een tunneltje aan die kant van de spoorlijn te komen vonden we daar een prachtige fietsroute. Deze voerde langs steile hellingen met wijndruivenstruiken. Alleen maar fietsers, geen overig verkeer. Werkelijk geweldig. ´s Avonds bleek dat de “Cochem gangers” ditzelfde ontdekt hadden en er ook gebruik van hadden gemaakt.

’s Middags gewandeld met dank aan Herman die ons weer met Strava door Koblenz en de Altstad geloodst heeft.  Naar der Deutsche Eck waar de Rhijn en de Moezel samenkomen.

https://www.strava.com/activities/667935964

Een mooie wandeling van 7 km. Heerlijk weer en gezellig druk langs de oevers van beide rivieren. Dus net als alle anderen die daar waren ook maar een “Biergarten” bezocht. Best wel eens fijn, zo’n rustige middag in het zonnetje.

 

’s Avonds weer om 19:00 uur heerlijk eten in restaurant “Split”. Daarna weer naar “ons” cafeetje op de hoek. Pierre heeft toen een bloemetje in het café afgegeven als dank voor de geboden hulp de avond ervoor. Deze geste werd erg op prijs gesteld. Het werd die avond minder laat dan de dag ervoor. De vermoeidheid begon langzaam toe te slaan. Op tijd werden de kamers dan ook opgezocht, want morgen wachtte een flinke rit.

 

Maandag 8 augustus 2016

Vroeg werd er begonnen met het ontbijt, om 8:00 uur. De vorige avond was al beslist wat we vandaag allemaal gingen doen. Jan en Jo D wilden een ritje langs de Lahn gaan maken. Ben zou met de overigen naar Cochem fietsen, waar hij de vorige dag al was geweest.

Jan en Jo vertrokken al om kwart over 9, voor wat naar later zou blijken een prachtige route, getuige de foto’s. Langs het riviertje de Lahn, door de plaatsjes Bad Ems en Nassau tot aan Laurenburg. Daarna dezelfde weg terug en via de Deutsche Eck terug naar het hotel. Beiden waren erg enthousiast bij terugkomst en waren het er beiden over eens dat dit veruit de mooiste route is geweest.
Een rit van 90 km met flink wat hoogtemeters.

https://www.strava.com/activities/668908238  Jan en Jo D.

De anderen vertrokken om 10:30 uur voor een ritje naar Cochem over 100 km. Vooraf vonden sommigen dat te ver, maar anderen wilden daar weer persé naar toe. Ook omdat Ben aangaf dat het een tamelijk vlakke route, en goed te doen was. Een mooie zonnige dag, heerlijk fietsweer en een mooie route. Wat wil een mens nog meer.

Weer de Moezel overgestoken en over de mooie fietspaden naar Cochem. Rond 12:00 uur kwamen we in Cochem aan en werd er naar een leuke plek gezocht om iets te eten en te drinken. Een mooi terrasje leek ons wel wat, maar helaas was daar zoiets van zelfbediening. Het zag er ook niet erg schoon uit. Dus maar verder kijken. Een stukje verder, in het gehucht Sehl vonden we een bakkerij met een extra ruimte naast de winkel waar je iets kon eten en drinken. Heerlijke aardbeien vla met slagroom en koffie.

 

Goed uitgerust en met een voldaan gevoel werd de terugreis aanvaard. Een korte stop in Cochem voor een aandenken, en verder in een straf tempo, wind in de rug, naar Koblenz. Halverwege hadden we op de heenreis gezien, was er een Biergarten met gezellige muziek. Daar wilden we nog wel even stoppen. Maar het bleek toch veel te druk en we hadden daar geen zicht op de fietsen.

Even verderop was er wel een leuk terrasje waar gepauzeerd werd, en iets gedronken. Het was er vrijwel leeg, maar toen wij er eenmaal zaten stopten er steeds meer mensen, en werd het gezellig druk voor de eigenaars.

Na een korte pauze de weg weer vervolgd naar Koblenz. Het hele weekend was het goed gegaan maar dan opeens. Toch lek voor Wiel Kubben. De buitenbanden waren een beetje aan vernieuwing toe. Hij had ze thuis al klaar hangen zei hij. Nou, daar hadden we dus niks aan. De “snelleren” hielpen Wiel met het verwisselen van de band, terwijl de rest al doorreed naar het hotel, waar we overigens tegelijk aankwamen.

https://www.strava.com/activities/668939552  De overigen naar Cochem.  103 km.

Het was namelijk al wat laat en we moesten op tijd terug zijn. Er zou vanavond ergens anders gegeten moeten worden daar het restaurant van de vorige avonden op maandag dicht was. Het hotel had dus iets anders voor ons geregeld. Daar hadden we een uurtje eerder, om 6 uur, afgesproken om iets meer tijd van de avond over te houden. We wilden eigenlijk nog op stap in de “Altstadt”.
Bij Königsbacher Treff,  tegenover het station, hebben we die laatste avond heerlijk gegeten.

We konden kiezen uit een pannetje met varkenshaasje of een schnitzel. Echt op de Duitse manier dus. Veel en bijna niet op te krijgen. Heel erg goed verzorgd. Na het eten was de animo voor de Altstadt verdwenen. Toch maar naar het cafeetje op de hoek voor de laatste avond. Weer een heerlijk gezellige avond, waarbij er zelfs gedanst werd met Beatriche, de zus van de kasteleinsvrouw. Normaal was het café dicht op maandag, maar voor ons speciaal opengehouden.  (genoeg omzet denken we).

 

Dinsdag 9 augustus 2016

Afgesproken was om vandaag niet meer te gaan fietsen, maar op tijd naar Margraten te vertrekken. Pierre moest zich die middag nog eerst bij de huisarts melden voor de hechtingen, omdat hij de dag erna op vakantie zou vertrekken naar Wenen. Erg is dat niet gevonden. Na vier dagen intensief bezig te zijn geweest was het voor de meesten genoeg.

Na het ontbijt bij het inladen stond Beatriche ons al op te wachten en kregen we een fles drank aangeboden, “t Schengelske”, een specifieke drank van Koblenz, en nog een begeleidend briefje.

Daarna werd de terugreis aanvaard. Wel werd er nog snel afgesproken om onderweg nog één keer te stoppen voor een kop koffie en een stukje gebak. Dit werd dan bij De Bokkerijder op het Drielandenpunt in Vaals genuttigd. Vervolgens het laatste restje kilometers naar Margraten. Op het Amerikaplein stonden onze dames al klaar om ons af te halen. Alle spullen uitladen uit de busjes, die daarna door Wiel en Jan teruggebracht zijn.

Iedereen was het er voltallig mee eens.
Een heel mooie vijfdaagse, met een goede verstandhouding tussen de deelnemers.
Vier dagen fietsen in super weer met een temperatuur van rond de 30 graden.
Een negen was het punt dat werd gegeven voor de totale reis.
Bedankt aan iedereen voor jullie gezellige deelname.

Ons bestuur, hartelijk bedankt voor het mogelijk maken van deze trip.
En last but not least, Jan en Wiel, hartelijk bedankt voor de perfecte organisatie en het regelen van het hotel (Hamm) en de 2 busjes.

Bekijk hier alle foto's van deze meerdaagse