Deelnemers: Jean en Hai

Vandaag hebben we de ‘nieuwe’ ATB-Windraak-Route gefietst. Een route die loopt door diverse plaatsen, waaronder Windraak, Puth, Munstergeleen, Spaubeek en Neerbeek. Het is echt een hele mooie route; waarin alles voorkomt wat het mountainbiken zo mooi maakt.

Een afwisselend parcours, mooie single-tracks, technische (moeilijke) afdalingen waar veel gestuurd en met de remmen gewerkt moet worden, steile beklimmingen, door het bos, maar ook veel open veld waar de wind je om de oren waait. En ook komt er een op de Voerstreek gelijkend Pannenpad voor, maar deze keer gelukkig iets minder heftig met oude stukken metselwerk en bakstenen.
Door de veelzijdigheid van de route en de toch wel pittige klimmetjes (hoogtemeters: 540) de technische afdalingen en vooral ook de lengte van de route (39 km) is het wel een route voor de gevorderde mountainbiker met een goede conditie!

De route is in het algemeen goed gemarkeerd, maar waar rechtdoor gefietst moet worden ontbreken vaak de bordjes en waar ook lichts- en of rechtsaf geslagen kan worden, ontbreken meestal de herhalingsbordjes. Blijkbaar hanteren de markers de filosofie dat indien er geen richtingen-bordje staat, dat daar rechtdoor gefietst moet worden. Dat klopt inderdaad, maar het zou toch prettig zijn als ook in dat geval een bordje ‘rechtdoor’ zou aangeven dat men rechtdoor moet rijden. Wellicht heeft dit te maken met de nieuwigheid van de route. Ook zouden sommige bordjes iets eerder de rijrichting kunnen aangeven; wat het prettig kunnen doorfietsen zeker ten goede zou komen, dan hoef je minder te zoeken. Binnenkort zal er ook eens gemaaid moeten worden; maar dat spreekt natuurlijk vanzelf. Overigens zijn de geplaatste bordjes meestal goed tot heel goed zichtbaar.

Al met al een hele mooie afwisselende route, maar je moet er wel wat ervaring en conditie voor hebben! En als er nog wat bordjes bijgeplaatst zouden worden dan is het echt een perfecte route! En wellicht zou er eens nagedacht kunnen worden of er een afkorting mogelijk is waardoor de route ook voor de ‘gevorderde-beginnende’ rijder conditioneel mogelijk wordt.

Kortom, vanwege de snelle stukken die erin zitten, de venijnige klimmetjes en de lengte van de route zeker een route voor onze A-Rijders! Twee uur geef ik ze voor de 39 km!! (Wij deden er drie over!)

Met dank aan de ontwerpers van de route,
Jean Debeij en Hai Smitsmans